Handlekurv
0

Kjærlighet og glede

Eg var på retreat med en Buddhistisk leder nylig. Han sa at vi skal gi det vi vil ha. Hvis vi vil ha glede så trenger vi å gi glede.
Så trenger vi å ta i mot det vi får uansett. Med en gang vi ikke tar i mot det vi får og stritter i mot så får vi lidelse. Med en gang vi klarer å akseptere det vi får tilbake kan vi frigjøre oss fra lidelsen.

Gi det du vil ha uten å ha forventninger om hva du vil ha tilbake.


Han sa også at grunnen til at mennesker har mye mer angst og depresjoner enn noe annet dyr på jorda er fordi vi har forventinger. Klarer vi å gi slipp på våre forventinger blir det lettere å akseptere det vi får og se gleden og kjærligheten i det.

En måte å kunne gi kjærlighet effektivt på er å finne ut hvilket kjærlighetsspråk dine nærmeste har.
Ved å finne ut av kjærlighetsspråkene til dine nærmeste kan du også hoppe bukk over følelsen av å gi og gi og ikke komme igjennom.

De fem kjærlighetsspråkene er:
Tid
Berøring
Tjenester
Gaver
Ord


https://www.5lovelanguages.com/quizzes/


Det er viktig å finne kjærlighetsspråket til deg selv så du lettere kan trøste deg selv og  forstå deg selv bedre.

Kjærlighetsspråket ditt er også den måten som sårer deg mest. Hvis feks ord er ditt kjærligetsspråk så vil du bli mer såret enn noen med et annet kjærlighetsspråk hvis noen sier stygge ting til deg. Og hvis fysisk berøring er ditt kjærlighetsspråk vil et slag gjøre mer vondt enn for noen med et annet språk.
Hvis tjenester er ditt kjærlighetsspråk og ingen av de spurte kommer og hjelper deg når det trengs vil det gjøre ekstra vondt.


Jeg pleier å bruke tid på kjærlighetsspråk når jeg har par i terapi. Jeg forklarer at vi alle føler oss elsket på forskjellige måter.
Hvis kjærlighetsspråket ditt er ord og mannen din aldri sier noen kjærlighetserklæringer, men gir masse gaver og berøring, kan begge parter bli frustrerte. I dette eksemplet har mannen mest sannsynligvis gaver og berøring som sitt kjærlighetsspråk. Vi pleier å gi det vi vil ha. Og mest sannsynlig får han kjærlige ord fra sin kone.

Så nå hvis du ikke har gjort det, er oppgaven din å finne ut av ditt kjærlighetsspråk, partneren din sitt kjærlighetsspråk og hvis du har barn eller andre nære relasjoner, finne ut av deres kjærlighetsspråk.


En annen person som jeg refererer til når jeg har parterapi er en professor som har forsket på par i over 40 år.
John Gottman som har skrevet “Det kvinner vil ha, det menn vil ha”
Ok, et rask sammendrag fra boken:

Gottman har kommet frem til at det er en egenskap alle kvinner ser etter i en mann: Pålitelighet. Det engelske ordet er "trustworthiness", og i det ligger det også at mannen må ha en oppførsel som viser at han er til å stole på.

- Pålitelighet betyr at du er det du sier du er, og gjør det du har sagt du skal gjøre. Du er tilregnelig, forutsigbar og kommer akkurat som du er.
De to tingene kvinner klager mest på er nemlig at han aldri stiller opp for henne, og at hun ikke synes det er nok nærhet og kontakt i følge Gottman.

- De to tingene menn klager mest på er "Det er for mye krangel. Og det er for lite sex". Igjen så kan dette spores tilbake og delvis løses ved at mannen oppfører seg mer pålitelig.

  • Når menn "fininnstiller" seg på kvinnens bølgelengde, blir det mindre krangel, hyppigere og bedre sex og mindre ensomhet for både menn og kvinner, sier Gottman.


Hvordan mannen fininnstiller seg på kvinnen.
1) Oppmerksomhet
2) Snu deg mot henne
3) Forståelse
4) Lytt uten å gå i forsvar
5) Empati


Så konklusjonen til Gottman er at hvis mannen evner å lytte og gi kvinnen oppmerksomhet vil forholdet være et sunt forhold som igjen gir partene et sunt og godt liv.

Link til Gottman talk:

Grunnen til at Gottman legger hovedansvaret hos menn og at de trenger å endre seg for at forholdet skal bli bra er fordi kvinner som oftest har fokus på forholdet, barna og familien og tenker på helheten og ikke fokus på kun seg selv.

Jeg tror det ligger mye sannhet i dette, men vi vet sikkert alle om noen kvinner som vi er glad for at vi ikke er gift med. Så denne teorien har noen hull. Jeg tror også at kvinner kan ofte gjøre det lettere for mannen å gi kvinnen oppmerksomhet og forståelse.
Ofte så har kvinnen en god grunn til å være kranglete, men er hun i ubalanse så er det vanskelig for mannen å vise forståelse, lytte og vise empati. Par kommer i en negativ spiral som trengs å snus. Jeg tror det viktigste et forhold trenger når det har blitt en negativ spiral er raushet og slack, jeg fant ikke noe bedre ord på norsk.